Якщо кожна мова представляє собою певну картину світу, то чи не краще досконало знати багато мов? Як сказав колись Гете, «скільки мов ти знаєш — стільки разів ти людина». Це справді так, якщо йдеться про вивчення іноземних мов як можливих систем. Проте якщо людина постійно живе в середовищі двох мов чи має «дві рідні мови», це позначається негативно на її психіці та інтелектуальному розвитку. Мови конфліктують між собою. А людина витрачає вдвічі більше часу на засвоєння лексики обох «рідних мов», тож у результаті має менший словниковий запас. Потебня вважав, що в жодному випадку не варто дітей з пелюшок навчати іноземній мові. «Так із дітей з «порядними» здібностями робляться напівідіоти, живі пам’ятники безглуздя і душевного холопства батьків» — емоційно пояснював він.
Сучасні дослідники, наприклад, Сіган та Макей, висловлюють думку, що у білінгвізмі закладено передумови шизофренії — роздвоєння особистості.
Потебня був також свідомим противником ідеї злиття мов і націй, адже це неодмінно збіднило би світ. «Якби об’єднання людства за мовою і взагалі за народністю було можливе, — пише він в «Естетиці словесної творчості», — воно було б згубне для загальнолюдської думки, як заміна багатьох чуттів одним, хоча б це було не дотиком, а зором». Денаціоналізація, вважає вчений, «зводиться на погане виховання, на моральну хворобу: на неповне користування наявними засобами сприйняття, засвоєння, впливу, на послаблення енергії думки, на мерзоту спустошення на місці витіснених, але нічим не замінених форм свідомості, на дезорганізацію суспільства, спідлення».
Это идиотизм, ибо носитель суржика воспринимает его как один язык, а не как несколько. _________________ Иди своей дорогой, и пусть люди говорят что угодно ( Данте Алигьери )
Не спорь с дураком - люди могут не заметить разницы (Неизвестный Философ)
Це не про суржик, хоча саме суржики найчастіше стають двомовними. Мається на увазі перескакування десятки разів з однієї мови на іншу протягом хвилини.
Чаще всего человек неосознанно вставляет в речь слова из других языков. Значит , он так привык. И при этом он не прегружает мозг процессом подбора слов. А насчет твоего первого поста я уже сказал - идиотизм. _________________ Иди своей дорогой, и пусть люди говорят что угодно ( Данте Алигьери )
Мої коментарі не грубі, на відміну від ваших, де ви дискредитуєте всіх російськомовних громадян України. _________________ Иди своей дорогой, и пусть люди говорят что угодно ( Данте Алигьери )
А идиоитизм, если еще не понял - это сравнение психического расстройства с употреблением иностранных слов. А скажи-ка мне ,premium, ты часто говоришь "интернет-пейджер" ? Нет, говоришь "аська", или "ася". Значит , ты шизофреник ? _________________ Иди своей дорогой, и пусть люди говорят что угодно ( Данте Алигьери )
А идиоитизм, если еще не понял - это сравнение психического расстройства с употреблением иностранных слов. А скажи-ка мне ,premium, ты часто говоришь "интернет-пейджер" ? Нет, говоришь "аська", или "ася". Значит , ты шизофреник ?
Вживання іноземних слів, звичайно в розумних межах, притаманне абсолютно всім народам. Але мова ж не про це.
премиум, это у тебя шизофрения. мне вот интересно стало, а че ты за этот форум так вцепилсо? не, ну я понимаю потрещать там на разные темы, это да. но периодически лепить одинаковые темы на форуме, где посещаемость не большая - зачем? объяснишь? _________________ ...Очи лезут из орбит...тускло лампочка горит, по стене стекает кал....нихрена себе посрал!! (с) понятия неимею
Можна. Теми "Дерусифікація українців", "Колекція відмазок.." " непоганий приклад. _________________ Иди своей дорогой, и пусть люди говорят что угодно ( Данте Алигьери )
Вживання іноземних слів, звичайно в розумних межах, притаманне абсолютно всім народам. Але мова ж не про це.
Ты настолько сильный эксперт, что улавливаешь разницу между употреблением иностранных слов в больших количествах (если речь идет , допустим, о технике), и переходом на другой язык ? Тебе самому то хоть понятно ? _________________ Иди своей дорогой, и пусть люди говорят что угодно ( Данте Алигьери )
Ах, пробачте, хотів написати "дикримінуєте". З радістю б розібрався з "борцями за чистоту мови", "борцями за чистоту раси". _________________ Иди своей дорогой, и пусть люди говорят что угодно ( Данте Алигьери )
Ты настолько сильный эксперт, что улавливаешь разницу между употреблением иностранных слов в больших количествах (если речь идет , допустим, о технике), и переходом на другой язык ? Тебе самому то хоть понятно ?
Ах, пробачте, хотів написати "дикримінуєте". З радістю б розібрався з "борцями за чистоту мови", "борцями за чистоту раси".
Оце і називається перескакуванням з мови на мови.
Я не вважаю це смертельним і не писав я що повністю згідний з авторами, яких я цитував. Просто замітка мене зацікавила, от і скинув на цей форум.